Close

Co je výběrová káva?

Zimbabwe Pezuru - King’s Coffee

Určitě jste se s tímhle termínem už setkali. Ještě aby ne, když naprostá většina káv, které pražíme, nese právě označení výběrová. V čem je taková káva lepší než ostatní, a jak ji poznám? Pojďme si to stručně objasnit.

Každý dáváme přednost jiné chuti kávy. Někdo raději, možná ze zvyku, preferuje hořkou chuť, a tedy směsi s robustou, jinému je bližší rozmanitější a zajímavější chuť arabiky s přiměřenou aciditou. V regálech běžných obchodů nenarazíte na výběrovou kávu, ale setkáte se pravděpodobně s levnou robustou nebo málo kvalitní arabikou. Kdo už ochutnal čerstvě praženou kávu King’s Coffee, tak ví, že opravdový kávový zážitek přináší až výběrová káva. Ta se těší mezi znalci a nadšenci velké oblibě díky své pestrosti chutí a vůní. Každá může nabývat krásných tónů od ovoce přes květiny až k čokoládě a oříškům nebo klidně i rumovým pralinkám. Prakticky nikde jinde, než v pražírně nebo v lepší kavárně, výběrovou kávu neseženete.

Přesná definice výběrové kávy přímo neexistuje. Není určené, co vše musí káva splnit, aby ji tak bylo možné označit. Poprvé byl tento termín použit v roce 1974 a obecně se od té doby označují kávová zrna té nejvyšší kvality s nejlepší chutí, která byla vypěstována v ideálních klimatických a geografických podmínkách. Jde tedy o dvě oblasti, které je potřeba sledovat – a sice samotnou kvalitu kávy a také její původ, který laikovi napoví.

Původ kávy – transparentnost

Naprostý základ. Pokud pražič nezná původ kávy, tak může do žoku se zrnky zírat jako laik do motoru formule 1. Stejně bezradný bude i spotřebitel, který se tak nedokáže v nabídce zorientovat a zbyde mu prostě jen ochutnat nějaké cosi.

Nesmírně užitečné je mít o kávě co nejvíce informací, jako jsou:

  • země, oblast, mikroregion či farma, kde bylo zrno vypěstováno
  • jméno farmáře či zpracovatele
  • odrůda kávovníku (nestačí jen, že jde o druh arabika)
  • nadmořská výška plantáží
  • metoda zpracování
  • datum sklizně
  • datum pražení

Výběrovou kávu tak můžete poznat i podle těchto informací, přičemž ty podstatné by měly být uvedeny na obalu produktu. Tak tomu je vždy v případě kávy z pražírny King’s Coffee. Veškeré dostupné informace, včetně chuťového profilu, uvádíme u každé nabízené kávy na stránce e-shopu a to nejdůležitější také na etiketě každého sáčku.

Už vnímáte ten rozdíl? Prohlédněte si kávy v běžném obchodě. Často se dozvíte pouze zemi, odkud byla káva dovezena. V případě, kdy je označena například jako Brazil 100% Arabica se s velkou pravděpodobností bude jednat o směs káv rozdílné kvality z plantáží celé země – taková káva se označuje jako komerční nebo komoditní.

Kvalita na prvním místě

Výběrová káva se vyznačuje výraznou chutí, charakterem odlišným od běžně nabízených káv a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je ideální doba zrání kávových třešní, pečlivý ruční sběr pouze zralých plodů a péče při zpracovávání zrn. Chuťový profil kávy ovlivňují i geografické a klimatické podmínky, obsah živin v půdě a počasí v místě pěstování. To vše má zásadní vliv na výslednou kvalitu.

Zpracovaná kávová zrna následně procházejí testy kvality. Podle americké asociace Specialty Coffee Association of America (SCAA) se výběrovou může nazývat káva, která získá alespoň 80 bodů na 100 bodové stupnici. Vnímání chuťových vlastností je sice subjektivní, avšak hodnotitelé jsou odborníky, kteří se v mnoha hodnocených vlastnostech shodují. Hodnotí se aroma, chuť, acidita, tělo, dochuť, lahodnost, vyváženost, čistota šálku, jednotnost a celkový dojem. Pro výběrovou kávu existuje i prestižní ocenění Cup of excellence, které získávají pouze kávy nadstandardní kvality. Pro porovnání, běžné kávy dostupné v obchodech dosahují skóre mezi 40 – 79 body. Kávy s hodnocením pod 40 bodů jsou brány jako velmi nekvalitní a z těch se často vyrábí instantní káva.

Colombia Bilbao - King’s Coffee

Sehnat praženou výběrovou kávu není už dneska problém, jen je třeba všímat si uváděných informací. Pokud někdo označuje jako výběrovou kávu například Brazil Santos (ve skutečnosti se jedná o základní směs ze všech koutů celé Brazílie), tak je to naprosto špatně.

Výběrová káva z různých zemí původu z celého světa má společného jmenovatele – vysokou kvalitu. Ten rozdíl poznáte, tomu věřte. Po šálku výběrové kávy budete překvapeni, jak skutečná káva doopravdy chutná. Takže až budete příště vybírat, kterou si koupíte kávu, zkuste se podívat nebo zeptat na její původ. Jsou za ní skutečné příběhy a skuteční lidé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *