Close

Jak balíme kávu

Sáček a zrnková káva King’s Coffee

Na uchování čerstvosti kávy stavíme celý proces od nákupu zelených zrnek z čerstvých sklizní až po upražení na objednávku a pečlivé zabalení. Aby si upražená kávy co nejdéle uchovala své jedinečné chuťové vlastnosti a aroma, je nezbytné ochránit kávová zrnka před vzduchem.

Totiž právě vlivem přístupu kyslíku káva postupně zvětrává a oxiduje a přichází o to podstatné, kvůli čemu čerstvě praženou kávu preferujeme – maximální chuť. Kávu proto balíme do připravených sáčků do několika hodin po upražení. Materiál sáčku je tvořen třemi vrstvami (OPP/AL/PE), které zaručují nejlepší ochranu před vnějšími vlivy – světlem, kyslíkem a vlhkostí.

Sáček a zrnková káva King’s Coffee

Po upražení káva dál „pracuje“. Ze zrnek se ještě několik dní uvolňuje oxid uhličitý (CO2). Z toho důvodu je každý sáček vybaven jednosměrným ventilem. Ten na jedné straně nedovolí propustit nežádoucí vzduch dovnitř sáčku, a na druhé straně umožňuje oxidu uhličitému z obalu unikat. I neotevřený sáček se vám tak doma připomene občasným zavoněním. Káva si zároveň uvnitř sáčku přirozeně vytvoří jakousi ochranou bariéru.

Sáček a zrnková káva King’s Coffee

Nespěchejte, káva po upražení potřebuje několik dní na to, aby se její chuť mohla plně rozvinout. První kávu si proto připravte nejdříve po třech dnech od data pražení, které uvádíme na každém sáčku. Pokud si budete připravovat espresso, počkejte raději o několik dní déle. Doporučujeme zrnkovou kávu spotřebovat do třech měsíců od data upražení, ideálně však do 30 dnů, kdy si káva uchovává nejlepší kondici.

Proč jedině zrnková káva?

Za připomenutí stojí, že je třeba kávu po otevření sáčku chránit před zdroji tepla, vlhkostí a pachy z okolí, které má káva schopnost absorbovat. I to je důvod, proč nenabízíme mletou kávu. Ta ztrácí na své kvalitě mnohem rychleji než káva zrnková – udává se, že v otevřeném sáčku zvětrá už za 15 minut!

Všimli jste si, že kávy ze supermarketu nemají výše zmíněný ventil? Jednoduše ho už nepotřebují. Jsou totiž praženy v obrovském množství na sklad, nechají se „odpočinout“, tím ale zvětrají a až následně jsou baleny, případně ještě namlety, čímž je káva zbavena toho nejlepšího, co v sobě ukrývá.

Zrnková káva King’s Coffee.

One Comment on “Jak balíme kávu

Okwu
1. 6. 2019 at 18:00

Je to přesně jak píšete. Je to hodně znát 🙂

Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *