Close

Kvalitní kávě stačí obětovat jen 4 minuty

Filtrovaná káva King’s Coffee

Někoho ohromí čokoládová chuť kávy z Kostariky, jiného květinové a  citrusové tóny kávy z Etiopie. Tolik zážitků, jaké nabízí čerstvě připravená kvalitní káva, žádný chytrý přístroj nezprostředkuje, tvrdí Jan Král, který si v Šimonovicích u Liberce zařídil vlastní pražírnu kávy King’s Coffee.

ROZHOVOR
Vyšlo 22. 10. 2019 v deníku Mladá fronta DNES, autorka: Magdalena Nová

MF DNES připravila test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení
Současně požádala naši pražírnu o krátký rozhovor. Přinášíme plné znění.

Jsou kapsle zločin proti kávě?
Pro většinu lidí, kteří často netuší, že přirozená chuť kávy je ve skutečnosti velmi rozmanitá a může připomínat kvalitní čokoládu nebo třeba ovocný zákusek, a příliš se nezajímají o původ kávy, představují kapsle jednoduchý způsob přípravy kávy s jistým výsledkem. Připravíte si uniformní kávu, která neurazí, ani nenadchne. Stavím ji na úroveň rozpustné kávy s přidanou hodnotou různých mléčných variant.

Ovšem je to velmi pohodlné a výsledek je vždy zaručen.
To chápu, ne každý má náladu na pravidelné mletí, hlídání teploty vody, času extrace, nebo správné upěchování v případě pákového espressa.

Jenže…
… Je to škoda, protože pití kávy by mělo být hlavně zážitkem z chuti kávy. A obětovat kvalitní kávě čtyři minuty přípravy za to rozhodně stojí. A dokonce to vyjde ještě levněji. Cena kapslí je na úrovni výběrové kávy a přitom rozdíl v kvalitě je nesrovnatelný.

Jaký způsob přípravy kávy doma byste tedy lidem doporučil?
Lepší káva neznamená mít doma kávovar na espresso za několik tisíc. Stačí si pořídit ruční mlýnek a třeba obyčejný french press. To je ta konvička se sítkem, kterou měli doma už naši prarodiče. Pak se na ni jaksi zapomnělo. Jednoduchá je také příprava v moka konvici nebo na keramickém filtru. Vše pořídíte v řádu stokorun a příprava zabere nanejvýš čtyři minuty. Doporučuji vyhledat si na internetu správný postup, který je velice snadný a dát si záležet na správné hlubosti mletí kávy.

Záladem je ovšem kvalitní káva.
Ano, lidé se dopouštějí chyby už tím, že koupí nekvalitní kávu s pochybným původem a stářím. Bohužel se příliš nezajímají o to, co vlastně kupují. V regálech leží káva dlouhé měsíce, balená je často i více než před rokem a my víme, že káva je skutečně kvalitní jen pár týdnů po upražení. Mimo to bývá káva ze supermarketu přepražená a neznámého původu, kupujete si tam spíše značku. Káva z lokální pražírny je čerstvá a transparentní, máte informace o jejím původu, odrůdě a způsobu zpracování.

Jakých chyb se Češi při přípravě kávy dopouštějí?
U přípravy se hodně chybuje v nesprávně zvolené hrubosti mletí kávových zrn a teplotě vody. Různé způsoby přípravy vyžadují jinou hrubost mletí. Například french press vyžaduje hrubě namleté zrno. Naopak u expresa, kde probíhá extrakce jen půl minuty, je vhodné jemné mletí. Má to vliv na výslednou chuť i aroma. Voda na zalití kávy by nikdy neměla být vařící, ideální je nechat ji alespoň půl minuty odstát. V neposlední řadě je nezbytné starat se o čistotu mlýnku a kávovaru zevnitř.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *